Правила и състезания по колоездене

Както всеки спорт, така и колоезденето налага своите правила за дисциплината. Важно при каране на велосипед е позицията върху велосипеда. Така например аеродинамично съпротивление се оказва съществен фактор и при шосейни и при пистови велосипеди. За целта изборът на рамка е също от значение. Те се правят от монолитни въглеродни влакна, а това допринася за повече динамика и ниско тегло. Дори в старите модели велосипеди се използват аерофолиа, днес този елемент има ключова роля за олекотяване и постигане на отлични резултати в колоезденето.

Влияние в бързото придвижване и колоезденето оказва позицията на сядане. Тя се оказва изключително важна. При шосейни надпревари, зависи самата рамка и кормилото. В случаи, че състезания за издръжливост, то кормилото има извивка на шосейни велосипеди. За самият спринт, кормилото е по-различно. Това кормило има издължена форма. При него рамката е тясна и с отчетлив рязък спад.

В състезания по колоездене и за време, състезателите използват именно такива велосипеди със споменатия вид на кормило. Те създават много по-голямо удобство, поради факта, че ръцете са събрани в долната част на кормилото, изправени и прибрани. Така се и постига по-голяма динамика на колоездене на писта.

Погледнати нещата през аеродинамиката, то и начинът на каране има значение. Така например за един колоездач от значение е и хиперпространство, в което попада. Така въздушното съпротивление е по-ниско и се постига с по-малко усилие.

За главни центрове по колоездене са известни няколко в Европа и страните Франция, Германия, Белгия и Великобритания. В тях често биват и провеждани състезания по шосейно колоездене. Пистово колоездене има и в Япония и Австралия. За САЩ спорта по колоездене се прославя с състезание в Медисън Скуеър Гардън, намиращ се в Ню Йорк. Състезанието се провежда в рамките на 6 дни. Така се дава и име на самото състезание – Медисън.

Типовете колоездене на поста, според състезанията биват:

Спринт и състезания за издръжливост. В тях колоездачите се специализират е единият от двата вида, докато децата биват обучавани и в двете дисциплини.

Към спринтовите състезания по колоездене се отнасят от 8 до 10 обиколки. Като главни дисциплини са:

Отборен спринт; Спринт; Кейрин; Преследване.

За състезания по издръжливост се провеждат в рамките на 12 и 16 обиколки. Те са представени, чрез индивидуални и отборни състезания, които понякога могат да достигнат до 200 обиколки на Медисън. Към тях са дисциплини: Индивидуална надпревара; Състезание за точки; Отборно преследване; Медисън; Състезание без хендикап; Омниум и Състезание с Хендикап. За състезанието по колоездене, при което отпада последният играч се нарича „Дявола взема последния“.