Интересно за колоезденето – cyclismerevue.eu

Едно от забавните състезания е колоездене на писта. То става, чрез състезателен вело спорт и се извършва на специално изградени колодруми и писти. За първи път колоездене на писта се появява през 1870 година, а тогавашните писти били изграждани изцяло от дървен материал.

Писти за вело каране се състоят от две прави линии и два завоя, поставени под наклон. Още в миналото този вид спорт е будел голям интерес, като по залите е събирал публика от 2000 души/ Още в годините на миналите векове колоездене на писти е представлявало доходоносен спорт. Известни са пистите във Великобритания, която е смятана за едни от първите и наричана Бирмингам. След нея се нареждат Шефилд, Манчестър, Ливърпул и национален колоездачен център, Лондон. В колоездачните писти настъпват и най-големи промени, а именно по вида на велосипеди. Те са проектирани аеродинамични, леки и значително по-бързи.

Колоездене на писта се превръща в олимпийски спорт и до днес се вписва в игрите на световно ниво. Единствено през 1912 година няма отразени данни за проведено състезание на олимпийски игри по колоездене. През 1988 година участие в колоездене взимат и жените.